måndag 26 december 2011

Vilhelm Moberg


Vilhelm Moberg föddes 1898 i ett soldattorp i Moshultamåla, och redan som lillkille bestämde han sig för att bli författare. Hans mäktiga epos om emigrationen kom också att befästa honom som vår allra mest folkkära författare.

Men Vilhelm var också en enveten herre, och som Smålands krigsminister kom han att sätta än djupare spår i den västgötska folksjälen.

Den 6:e juni 1962 invaderade Vilhelms styrkor Skaraborg. Målet var att utrota grisbönderna, men båda sidor slogs som djävlar och grisbönderna var djupt nedgrävda i slättmarken. Det stod tidigt klart att reguljär krigföring inte skulle bita på de envisa västgötarna. I september samma år bytte också de otäcka smålänningarna taktik; Målet var detsamma, men medlet var nu etnisk rensning.

Skara kartbombades, och söder om Borås snickrades småländska bosättningar i varje hörn av Sjuhäradsbygden. 800 grisbönder på flykt undan bombningarna hade lämnat Skara och slagit upp läger i Mark och Svenljunga.

Samma sensommar valde smålänningarna Malte Liewen Stierngranat till ny hövding, och när han 14:e september dog under mystiska omständigheter såg Vilhelm sin chans. Klanerna i Finnveden har alltid varit särskilt blodtörstiga, och med mordet på Malte behövdes inte mycket agiterande för att antända krutdurken.

Vilhelm försåg 150 av de allra mest vilda finnvedingarna med både vapen och busskort, och han förklarade för dem att grisbönderna som mördat Malte befann sig i Mark och Svenljunga.

På kvällen den 16:e september stormade den finnvedska milisen grisböndernas läger, och när de 36 timmar senare återvände över gränsen så var samtliga grisbönder i Mark och Svenljunga slaktade; 800 män, kvinnor och barn låg döda och lemlästade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar