lördag 5 maj 2012

Blodig rovdjursattack


Offret
Medierna har under dagen rapporterat om en 38-årig herre som ska ha blivit attackerad av en björn söder om Gävle, och polisen har också varnat allmänheten för farliga björnar. Efter letande efter björnspår och konsultation med experter hos länsstyrelsen så meddelas det nu att det attackerande djuret kanske inte var en björn, något som också stöds av 38-åringen själv:

"Men, som han sa, det kanske inte var en björn, men hur som helst ett djur", berättar Peter Hultqvist, vakthavande befäl vid Gävleborgspolisen för DN.

Vi har engagerat vår egen stab av läkekunniga rovdjursexperter, och vi kan efter grundlig analys av foton av 38-åringens skador avslöja att djuret som attackerade mannen med största sannolikhet var en åkersork. Det kan vara svårt att säkert se skillnad mellan djuren utanför laboratoriemiljö, men pälsfärgen är i regel olika; Björnen är vanligtvis gubb-brun, medan åkersorkens päls ofta är mer sorkfärgad.

Allmänheten i Gästrikland, Uppland, Västmanland, Dalarna och Hälsingland bör stanna inomhus tills den folkilska åkersorken infångas eller avdagatages. Polisen har upprättat vägspärrar kring de drabbade landskapen, och därmed kan befolkningen i övriga delar av riket tills vidare känna sig säkra.


Uppdatering:
Eftersom folk som Googlar efter sorkars farlighet hamnar här så kan vi hjälpsamt och helt ärligt säga att sorkar (och sorkbajs/sorkkiss) norr om Dalälven är farliga på riktigt. För människor, men inte för hundar och katter. De smittar människor med sorkfeber vilket kan kräva dialysbehandling för att inte orsaka död. Så gå till doktorn om du har umgåtts med sorkar eller om du misstänker att du har använt deras toalett.

3 kommentarer:

  1. Åkersorken utgör idag ett stort hinder för svampplockare och andra som vill röra sig fritt i naturen. Föräldrar vågar inte låta sin barn leka utomhus, och måste skjutsa dem till skolan och till träningen. Ett maxtak på 210 åkersorkar i Sverige måste genast införas

    SvaraRadera
  2. Det ska påpekas att åkersorkar vanligtvis bara är farliga för människor när de (åkersorkarna) är trafik- eller skottskadade, eller svårt inavlade. Därför bör vi importera utländska åkersorkar för att stärka vår svenska genpool. Oroliga medborgare som rör sig ute bör fästa kastanjetter eller bjällror vid knäna för att föra väsen eftersom åkersorkar som hör människor komma i första hand flyr, och endast när de överraskas eller känner sig trängda sliter de sina offer i stycken.

    SvaraRadera
  3. Enligt initierade källor är det så att mannen kan ha trampat i ett rede och således muckat gräl med ett gäng värphöns. Då vilda höns ofta värper i stora grupper om ca 30 så är det inte konstigt att mannen blandat samman "stort djur (typ Björn)" med "mången djur".

    SvaraRadera